Ciasto z wiśniami

6 maj 2011

Do tego ciasta użyłam ostatnich w mojej zamrażarce owoców - wiśni. Teraz zamrażarka jest pusta i czeka na wypełnienie tegorocznymi owocami.
Ciasto jest lekkie, letnie, a dodatek moich ulubionych cukierków Michałków nadaje mu orzechowo-czekoladowy smak.

Ciasto z wiśniami

  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g posiekanych cukierków Michałków
  • 200 g wydrylowanych wiśni (lub innych owoców), mrożonych nie rozmrażać
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodawać powoli cukier, żółtka, olej i jogurt. Delikatnie wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie posiekane cukierki. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem, na wierzch ułożyć wiśnie. Posypać kruszonką:
  • 75 g mąki
  • 35 g masła posiekanego na małe kawałki
  • 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki wymieszać do utworzenia się kruszonki.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50 minut.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

6 komentarze:

cukrowa wróżka pisze...

z tymi Michałkami to naprawdę fajny patent!

http://kuchareczka81.bloog.pl/ pisze...

a wczoraj moj mąż wciągnąl reszte michałków...co za pech !Twoje ciasto wyglada tak pieknie i pyszne!!!

aga pisze...

z takim smakowitym dodatkiem michalkow, to musi smakowac pysznie:)

Trzcinowisko pisze...

Fajny pomysł z michałkami:)

Majana pisze...

Ciacho z wiśniami to pycha pomysł. A do tego jedne z moich ulubionych w dzieciństwie (i teraz też) cukierków. Mniam:)
Pozdrowienia:)

Karmel-itka pisze...

tylko jeszcze kulka waniliowych lodów... ;]