Nigella pisze, że idealne ciasteczka według niej powinny stawiać lekki opór przy gryzieniu i być trochę chrupiące. I te ciasteczka takie właśnie są. Od chwili gdy je upiekłam wiedziałam, że to są także i moje idealne ciasteczka.
Ciasteczka z czekoladą wg Nigelli Lawson
Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Kuchnia. Przepisy z serca domu", wyd. Filo 2010
- 150 g miękkiego masła
- 125 g jasnego cuku trzcinowego (użyłam jasnego muscovado)
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 jajko z lodówki
- 1 żółtko jajka z lodówki
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 320 g chocolate chips lub czekolady mlecznej posiekanej na małe kawałki
Roztopić masło w rondelku i odstawić aby trochę ostygło. Dodać cukry do miski, zalać lekko przestudzonym masłem i wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, a następnie zimne jajko i żółtko. Mieszać do uzyskania kremowej masy. Powoli dodawać mąkę wymieszaną z sodą i mieszać tylko do momentu, aż składniki się połączą. Wsypać kawałki czekolady i przemieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać masę na blachę za pomocą miarki lub łyżki do lodów o pojemności 60 ml. Zachowywać 8 cm odstępy. Piec ciasteczka w 170 stopniach przez 15-17 minut, aż do zrumienienia na krawędziach (ciasteczka trzeba piec na 2 raty; podczas pieczenia pierwszej partii miskę z surowym ciastem wstawić do lodówki). Ostudzić ciasteczka przez 5 minut na blaszce, a następnie przełożyć do całkowitego wystygnięcia na kratkę.
4 komentarze:
jakie śliczne ciasteczka :)
Pychotkowe ciastka i wyglądają tak jak w książce :)
Pozdrawiam :)
Cudne sa, cudne! Robilam! Az mi narobilas ochoty na nastepna porcje! :)
Domowe, proste, szybkie i najlepsze - z czekoladą! Kocham czekoladę! (choć ostatnio dziele miłość tez na rabarbar)
Pozdrawiam cieplo :)
Prześlij komentarz