Lekkie, owocowe muffinki na pochmurno-słoneczną niedzielę.
Muffiny z truskawkami i gruszkami
Źródło przepisu: http://www.heartfoundation.org.au/recipes/Pages/StrawberryandPearMuffins.aspx?mt=Snack
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 50 g stopionego, ostudzonego masła
- 150 g truskawek
- 1 duża gruszka lub 2 małe
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, cynamon i cukier. W drugiej wymieszać jajka, jogurt i masło. Płynne składniki wlać do suchych, wmieszać kawałki truskawek i gruszek i krótko wymieszać. Masę wykładać do papilotek i piec 20-25 minut w 180 stopniach.