Mazurek kajmakowy i pomarańczowy

20 kwi 2011

Mazurek z moim ukochanym kajmakiem jest niesamowicie słodki - jak to na mazurka przystało. Mazurek pomarańczowy przełamuje trochę słodycz wypieków wielkanocnych dzięki nieco gorzkiemu posmakowi pomarańczy. Oba są pyszne i cierpliwie czekają już na swoją kolej na wielkanocnym stole.

Mazurek z marmoladą pomarańczową

Przepis z Kwestii Smaku: http://www.kwestiasmaku.com/desery/mazurki/mazurek_z_marmolada/przepis.html

Kruchy spód ucierany:
  • 150 g miękkiego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ryżowej (dostępnej w sklepach ze zdrową żywnością lub w delikatesach) lub ziemniaczanej
Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z mąką ryżową i zagnieść ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 15 minut. Ciasto rozwałkować pomiędzy 2 arkuszami papieru do pieczenia na placek, nieco większy niż dno formy (o wymiarach ok. 30x25 cm). Zdjąć górny arkusz papieru i razem z dolnym arkuszem przełożyc ciasto do formy (z resztek ciasta można uformować ozdobny rant; ja nie mam ku temu zdolności). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut.

Dodatki:
  • 3/4 szklanki marmolady pomarańczowej (lub cytrynowej, limonkowej, grejfrutowej)
  • 4 łyżki likieru Cointreau
  • migdały, suszona żurawina, lub inne dodatki do dekoracji
Na upieczonym i ostudzonym spodzie rozsmarować marmoladę wymieszaną z likierem Cointreau. Udekorować dowolnie.

Mazurek kajmakowy

Spód taki sam jak do mazurka pomarańczowego.

Ponadto:
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej, lub powstałej po ugotowaniu mleka skondensowanego słodzonego przez 3 godziny. Można ją też uzyskać domowym sposobem, gotując szklankę śmietanki kremówki i 4 łyżki cukru w rondelku, często mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze ciemniejszej, słomkowej barwy.
Masę rozsmarować na upieczonym i ostudzonym spodzie (gdyby była zbyt gęsta podgrzać chwilę np. w mikrofali). Udekorować migdałami i suszoną żurawiną (lub innymi ulubionymi dodatkami).

2 komentarze:

Majana pisze...

Jak ładnie przystroiłaś! Śliczny mazurek :)
Pozdrowienia :))

aga pisze...

jakie pyszne smaki:)