Sernik Tiramisu

2 lut 2011

Kremowy, aksamitny, uzależniający. Na spodzie z białej czekolady, pachnący migdałowym Amaretto. Uwaga, uzależnia!

Sernik Tiramisu

Przepis z Kwestii Smaku, podaję z moimi zmianami: http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_tiramisu/przepis.html

SPÓD z białej czekolady: (z tego przepisu: http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/sernik_klasyczny/przepis.html)
  • 150 g białej czekolady
  • 120 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej, odstawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło ucierać z cukrem pudrem przez 6-7 minut do uzyskania bardzo puszystej masy. Dodawać na zmianę jajka z mąką cały czas miksując. Wmieszać ostudzoną czekoladę. Masę przelać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 25-30 minut. Wyjąć i wystudzić.

MASA SEROWA:
  • 750 g sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie
  • 250 g sera mascarpone
  • 5 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki likieru Amaretto
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 175 stopni. Zmiksować ser śmietankowy, mascarpone i mąkę. Miksować na najniższych obrotach, by nie napowietrzyć zbytnio masy. Stopniowo dodawać cukier, a następnie jajka, miksując 30 sekund po dodaniu każdego. Wlać śmietankę, ekstrakt i Amaretto i całość krótko zmiksować. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 90 minut (aż środek będzie ścięty).

WIERZCH:
  • 300 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Śmietanę wymieszać z cukrem. Kawę rozpuścić w gorącym Amaretto, ostudzić i wymieszać ze śmietaną. Wyjąć sernik z piekarnika, rozprowadzić nim masę śmietanową i wstawić na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Niesamowity sernik! Już wyobrażam sobie jego słodki, niewyobrażalnie kremowy smak...

Majana pisze...

Uwielbiam serniki, a tiramisu jest przeeepyszny:))
Pozdrawiam.

aga pisze...

serniczek, ze palce lizac... pycha:)