Potrójnie czekoladowe muffiny z Amaretto

21 lut 2011

Potężna dawka czekolady do walki z potężną dawką mrozu. Pomaga!

Potrójnie czekoladowe muffiny z Amaretto

Przepis z Moich Wypieków: http://mojewypieki.blox.pl/2009/10/Muffiny-potrojnie-czekoladowe.html
  • 225 mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 25 g kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 100 g białej lub mlecznej czekolady, posiekanej
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 150 g ciemnobrązowego cukru
  • 85 g stopionego masła
  • 2 łyżki likieru Amaretto
W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki (mąkę, proszek, sodę, cukier, kakao) a w drugiej - mokre (roztrzepane jajka, śmietanę, masło i likier Amaretto). Połączyć zawartość obu misek, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać niezbyt dokładnie (tylko do połączenia się składników). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, które napełnić ciastem, każde do 3/4 wysokości. Piec w 200 stopniach przez 20-25 minut (do suchego patyczka).

5 komentarze:

Kubełek Smakowy pisze...

Muffiny... i to jeszcze potrójnie czekoladowe. Uaaa!

aga pisze...

jak takie czekoladowe ta ja chce nawet dwie, sa takie pyszniutkie:)

Arvén pisze...

Nic nie działa na mnie równie pobudzająco co epitet złożony "potrójnie czekoladowe" ;-) Piękne i na pewno smaczne!

Majana pisze...

Świetne-potrójnie czekoladowa pysznosć:)
Pozdrawiam.

asieja pisze...

skoro pomaga... muszę wspróbowac!