Tarta z wiśniami i masą kakaową

30 sty 2011

Czyli kolejny eksperyment z cyklu "Zostały mi puszki mleka skondensowanego, co z nimi zrobić??".

Tarta z wiśniami i masą kakaową

SPÓD
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kardamonu
Wszystkie składniki szybko zagnieść; ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce a następnie wcisnąć w formę (o średnicy 26-28 cm) i piec w 190 stopniach przez 15-18 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

MASA KAKAOWA
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki kakao
W rondelku rozpuścić masło; dodać mleko i kakao i gotować mieszając przez 10 minut aż powstanie gęsta masa. Wyłożyć masę na ostudzony kruchy spód.

MASA WIŚNIOWA
  • 300 g wiśni
  • 5 łyżek cukru (lub według swojego smaku)
  • 2 łyżki masła
  • ziarenka kardamonu (użyłam 5 strączków) lub 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masło roztopić w rondelku, dodać wiśnie, cukier i kardamon, smażyć. Dodać mąkę ziemniaczaną, mieszać aż powstanie masa o konsystencji kisielu. Wyłożyć wiśnie na masę kakaową. Na wierzch można zetrzeć skórkę z cytryny.

5 komentarze:

cukrowa wróżka pisze...

O, mi też zostały zawieruszone w piwnicy. Masa kakaowa zapowiada się pysznie. :)

Agata pisze...

kocham takie połączenia! Ale jaką mam ochotę na wiśnie teraz to już w ogóle szkoda gadać :D Pyszności :)

aga pisze...

alez to musi byc pyszne:) pisze sie na kawalek:)

Majana pisze...

Jest piękna! Z wiśniami,mniam marzenie :))

lo pisze...

Przepis ze skondensowanym mlekiem zabieram od razu.