Tarta z kajmakiem i truskawkami

14 sty 2011

Tarta dla wielbicieli kajmaku. Żeby przełamać jego ekstremalną słodycz zapiekłam na nim truskawki, bez cukru. A aby zapewnić tarcie efekt "chrup" - posypałam orzechami laskowymi. Eskperyment się udał, tarta jest przepyszna. Udanego weekendu!

Tarta z kajmakiem i truskawkami

SPÓD:
  • 300 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 75 g cukru pudru
  • pół łyżeczki kardamonu
Wszystkie składniki szybko zagnieść; ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wcisnąć w formę do tarty lub tortownicę o średnicy 26-28 cm. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut do zrumienienia.
  • 500 g truskawek (mrożonych nie rozmrażać)
  • 300 g kajmaku
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 małe jajko
Kajmak zmiksować z masłem, mlekiem i jajkiem. Orzechy posiekać na drobne kawałki. Na podpieczony spód wylać masę kajmakową. Na nią wyłożyć truskawki i posypać je orzechami laskowymi. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut (aż masa kajmakowa się zetnie).

4 komentarze:

kornik pisze...

Pomysł połączenia truskawek i kajmaku podoba mi się bardzo!

Nina pisze...

wielbicielka kajmaku podnosi rękę :)

Majana pisze...

Mniam i jeszcze te truskaweczki!:))

Karmel-itka pisze...

taka wiosenna...
i to połączenie. pyszne!