Cookies and cream cheesecake

29 lip 2010

Dzisiaj mam imieniny. W taki dzień należy sobie dogadzać czyż nie? Oto więc podwójnie ciasteczkowy sernik.

Cookies and cream cheesecake

Przepis od Cukrowej Wróżki: http://ciasteczkowepotwory.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?587399

SPÓD:
  • 2 szklanki pokruszonych ciastek (użyłam kakaowych ciasteczek kokosowo-migdałowych)
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
Wszystkie składniki wymieszać i wcisnąć w dno tortownicy o średnicy 24-26 cm owiniętej szczelnie folią aluminiową. Schłodzić.

MASA SEROWA:
  • 900 g sera śmietankowego, zmielonego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki śmietanki 30-36% (pominęłam)
  • 4 jajka
  • opakowanie ciastek typu markizy (np. Oreo czy Hitów)
Ciastka pokruszyć. Ser utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, wanilię i śmietanę, zmiksować. Dodawać po 1 jajku, miksować (masa będzie rzadka). 1/3 masy wylać na spód. Ułożyć pokruszone ciastka i wylać resztę masy. Piec 45 minut w 175 stopniach. Zostawić na 30 minut w uchylonym piekarniku, następnie odstawić do całkowitego wystygnięcia i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (według mnie ten sernik najlepiej smakował na 3 dzień).

Bułeczki z suszonymi pomidorami

28 lip 2010

Suszone pomidory odkryłam stosunkowo niedawno, ale zdążyłam się już w nich rozkochać. Dlatego upiekłam te bułeczki a następnie szybciutko je pochłonęłam (no dobra, nie sama! :)). Polecam, bo przepis jest świetny!

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv : http://kotlet.tv/chleb-drozdzowy-z-suszonymi-pomidorami
  • 250 g mąki pszennej (typ 480)
  • 80 g mąki pszennej chlebowej
  • 190 ml wody
  • 7 g drożdży instant lub 15 g drożdży świeżych
  • garść suszonych pomidorów, pokrojonych
  • 2 łyżki oliwy (uwaga - jeśli używamy pomidorow w zalewie wtedy nie dodajemy już oliwy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Wymieszać mąkę, drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić zaczyn), dodać oliwę, wodę, sól, cukier i pomidory. Zagniatać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Posmarować odrobiną oliwy i pozostawić na 1,5 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć i lekko zagnieść. Uformować bułeczki (wyszło mi 7 bułeczek), ułożyć na blaszce i odstawić na 45 minut do napuszenia. Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach przez 20-22 minuty.

Babeczki czekoladowe ze śliwkową niespodzianką

25 lip 2010

Babeczki na małego chapsa, których przygotowanie wymaga trochę więcej wysiłku niż przygotowanie muffinek, bo trzeba jednak wyjąć mikser :) Ale rosną jak szalone i jak szalone znikają w niewyjaśnionych okolicznościach. Dla wielbicieli połączenia czekolady i śliwek.

Czekoladowe babeczki ze śliwkową niespodzianką

Na 8 babeczek:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki ciemnobrązowego cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 suszonych śliwek
Jajka zmiksować z cukrem aż do powstania puszystej masy. Powoli wlewać olej cały czas miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, solą, oraz kakao i wymieszać łyżką lub zmiksować na niskich obrotach. Masą napełniać papilotki do połowy(uwaga, ciasto bardzo rośnie), w każdą babeczkę wsadzić suszoną śliwką i przykryć resztą masy. Piec w 180 stopniach przez 25 minut.

Sernik z białą czekoladą i malinami

23 lip 2010

Temperatura spadła, czas uruchomić piekarnik.

Sernik z białą czekoladą i malinami

Przepis z bloga Brulion z przepisami: http://brulionzprzepisami.blox.pl/2010/04/sernik-z-biala-czekolada-i-malinami.html

SPÓD:
  • 12 ciasteczek digestive
  • 60 g stopionego masła
Ciasteczka drobno pokruszyć, wymieszać z masłem i wcisnąć w spód tortownicy o średnicy 20 cm (moja miała 24 cm, dlatego mój sernik jest niski) wyłożonej folią aluminiową. Schłodzić.

MASA SEROWA:
  • 500 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 100 g sera mascarpone
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki mąki (pominęłam)
  • 3/4 szklanki cukru pudru (polecam jednak dać trochę mniej)
  • 150 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 175 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 120 g białej czekolady połamanej na bardzo drobne kawałeczki
Zmiksować sery i śmietankę. Wbijać pojedynczo jajka i miksować dalej. Powoli dodawać cukier miksując. Na koniec dodać mąkę i krótko zmiksować. Wsypać maliny oraz kawałeczki białej czekolady, delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wylać na spód. Piec w 180 stopniach przez 45 minut-1 godzinę (środek sernika powinien być ścięty). Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po całkowitym ostygnięciu wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

* przepraszam za beznadziejną jakość zdjecia, apart mi ostatnio fiksuje :(

A jak już uruchamiamy piekarnik, to na obiad trzeba podać tartę. Ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami.

Mleczne lody kakaowe

17 lip 2010

Gdy zobaczyłam te lody na Moich Wypiekach od razu pobiegłam do sklepu po mleko, a następnie wpadłam do kuchni, trochę pomiksowałam, umieściłam miksturę w zamrażarce, poniecierpliwiłam się trochę, ale dzisiaj mogę delektować się jednymi z najlepszych lodów jakie jadłam! I 3 ważne sprawy: 1) nie ma w ich składzie jajek 2) nie trzeba mieć maszyny do lodów 3) lody zmroziły się w ciągu nocy, ani razu ich nie miksowałam, żeby rozbić kryształki lodu, a i tak mają idealną konsystencję. I 4 najważniejsza sprawa: ależ one są przeprzepyszne!!

Mleczne lody kakaowe

Przepis znaleziony u Dorotki na Moich Wypiekach: http://mojewypieki.blox.pl/2010/07/Lody-mleczne-miekkie.html
  • 1 puszka mleka skondensowanego NIEsłodzonego
  • 120 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kakao
Mleko dobrze schłodzić. Przelać je do miski, ubić mikserem na gęstą masę (przez 30-40 sekund). Dodać cukier, chwilę miksować. Kakao wymieszać z odrobiną zimnej wody aby powstała gęsta pasta. Dodać jeszcze odrobinę wody i wymieszać. Dodać do lodów i chwile zmiksować. Całość przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki. W ciągu procesu mrożenia lody kilkakrotnie miksować, żeby rozbić powstające kryształki lodu (lody można rzecz jasna przygotować także w maszynie do lodów).

Można także przygotować lody owocowe:
po dodaniu cukru pudru dodać 100 g puree z dowolnych owoców. Zmiksować.

Sernik cytrynowy na zimno z brzoskwiniami

16 lip 2010

Piekarnik? Nie, dziękuję. Lodówka? 3 razy na tak! I tak powstał sernik na zimno:)

Sernik cytrynowy na zimno z brzoskwiniami

Przepis podany przez sd_silver na cincin: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=5899&hl=zimno

SPÓD:
  • 200 g herbatników
  • 3-4 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
Średniej wielkości tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Herbatniki zmielić w malakserze,wymieszać z roztopionym masłem i cukrem. Masę wcisnąć w tortownicę o wstawić do lodówki (ja wyłożyłam dno tortownicy biszkoptami i nasączyłam je kawą).
  • 500 g sera zmielonego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • brzoskwinie (użyłam 3 dużych brzoskwiń, można wykorzystać też brzoskwinie z puszki)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
1 łyżkę żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie. Ubić ser z cukrem, sokiem i skórką cytrynową. W innym naczyniu ubić śmietankę i wraz z żelatyną dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać. Na spód wyłożyć brzoskwinie i zalać je masą serową. Wstawić do lodówki do stężenia. Po stężeniu można sernik zalać galaretką (ja galeretki nie lubię, więc pokruszyłam na wierzch kilka biszkoptów).

Kruche ciasto z czereśniami

12 lip 2010

W taki oto sposób spożytkowałam pierwsze w tym roku czereśnie:

Kruche ciasto z czereśniami


Przepis z Moich Wypieków: http://mojewypieki.blox.pl/2007/07/Kruche-ciasto-z-czeresniami.html

CIASTO:
  • 500 g mąki
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części, jedną wstawić na 2 godziny do lodówki, a drugą do zamrażarki. Po tym czasie jedną część wyjąć i rozwałkować na blaszkę (piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm). Ponakłuwać widelcem i podpiec 10-15 minut w 180 stopniach.

MASA I PIANKA:
  • ok. 700 g czereśni
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 białek
  • 1 kisiel wiśniowy bez cukru (proszek)
  • bułka tarta lub wiórki kokosowe
Podpieczone ciasto kruche posypać kilkoma łyżkami bułki tartej lub wiórkami kokosowymi (zapobiegnie to nasiąknięciu ciasta sokiem z owoców). Wyłożyć gęsto owoce. Białka ubić na szytwno z cukrem pudrem. Dodać kisiel i ubić. Piankę wyłożyć na owocę, a na nią zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec w 170 stopniach 45-50 minut.

Pavlova trochę inaczej

10 lip 2010

Od zawsze chciałam zrobić pavlovą, ale też od zawsze odstręczała mnie od niej bita śmietana. Jestem z tych niewielu pewnie osób, które nie cierpią bitej śmietany. Wpadłam jednak na pomysł, żeby zastąpić ją serkiem wymieszanym z homogenizowaną śmietaną 12%. Do tego cytryna, trochę cukru i powstała godna masa gotowa udekorować pavlovą. Przepraszam tym samym wszystkich konserwatywnych zwolenników pavlovej z bitą śmietaną :)

Pavlova z cytrynowym serkiem i owocami

Przepis na pavlovą z książki Nigelli "Lato w kuchni przez okrągły rok"
  • białka z 6 jaj
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na pół sztywno i dodać ocet oraz po 1 łyżce cukru, nadal ubijać aż staną się sztywne i lśniące. Na papierze do pieczenie narysować okrąg o średnicy ok. 23 cm i wyłożyć na niego bezę. Wygładzić brzegi i powierzchnię. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Piec 1 godzinę (lub 1 godzinę i 15 minut). Gotowa beza jest krucha i sucha na wierzchu, ale ciągliwa i elastyczna w środku. Wyłączyć piekarnik, studzić bezę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przygotować masę:
  • 250 g serka kremowego (użyłam zwykłego twarogu półtłustego i rozdrobniłam go widelcem-stąd widoczne w mojej masie drobne grudki, które oczywiście nie odejmują nic ze smaku)
  • 150 g śmietany homogenizowanej 12% lub 18%
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • cukier puder - według upodobań
Wszystkie składniki zmiksować.
Na krótko przed podaniem przełożyć odwróconą bezę płaski talerz. Wyłożyć na nią masę serową a na samym wierzchu udekorować owocami (u mnie maliny i brzoskwinie).

Chlebek cukiniowy na jogurcie z migdałami

8 lip 2010

Lekkie i wilgotne ciasto. I ta zieleń!!

Chlebek cukiniowy na jogurcie z migdałami

Przepis z bloga Kasi: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2010/05/Chlebek-cukiniowy-z-jogurtem-i-orzechami.html
  • 1 szklanka podpieczonych i pokruszynych płatków migdałowych (można użyć też orzechów)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 średnia cukinia starta na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką)
Cukinię odcisnąć. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać jogurt i olej, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i solą, oraz migdały, wymieszać. Kiedy wszystko się dokładnie połączy wmieszać cukinię. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem foremki (piekłam w keksówce 16 x 8 cm) i piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

4 lip 2010

Upalny weekend prawie za nami. Jeziorko, działka, piknikowy koszyczek, a w nim koniecznie drożdżówki. Koniecznie domowe. I np. z jabłkami i cynamonową kruszonką.

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką

Oryginalny przepis u Dorotus http://mojewypieki.blox.pl/2010/06/Drozdzowki-z-truskawkami-i-kruszonka.html

CIASTO:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 60 g miękkiego lub stopionego i ostudzonego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 12 g drożdży świeżych lub 7 g suchych
Wymieszać cukier, mleko, jajko i żółtko. Mąkę połączyć z suchymi drożdżami (ze świeżymi zrobić rozczyn) i z solą. Dodać do mieszaniny mleczno-jajecznej. Dodać też masło i wyrobić gładkie, elastyczne i nie klejące ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1.5 godz. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić i uformować 9 bułeczek. Odstawić do napuszczenia na ok. 45 minut. Dnem szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie i włożyć w nie masę z jabłek, którą posypać kruszonką.
  • 1-2 jabłka, obrane i pokrojone w małą kosteczkę
  • 4-5 łyżek cukru (zależy od upodobań i kwaśności jabłek)
  • 1 łyżka proszku kisielowego (użyłam kisielu żurawinowego)
  • 1 łyżka masła
Masło rozgrzać w rondelku, dodać pokrojone jabłka i cukier. Podsmażać aż jabłka zmiękną, na sam koniec dodać kisiel i wymieszać.
KRUSZONKA:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g stopionego masła
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki wyrobić między palcami. Nie wyjadać na surowo bo nie starczy na drożdżówki!:)