Sezon na truskawki trwa. Warto więc zafundować sobie takie oto maślane ciasto, w którym żadna "warstwa" nie gra pierwszej roli: ciasto, truskawki i masa serowa idealnie się przenikają i komponują.
Ciasto truskawkowe z sernikową falą
Przepis pochodzi stąd: http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/2009/09/ciasto-sliwkowe-z-sernikowa-fala.html
MASA SEROWA:
- 200 g serka kremowego (użyłam serka "poznańskiego"; może być ser z wiaderka)
- 1 jajko
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki cukru białego
CIASTO:
- 175 g cukru muscovado-ciemnego (niestety akurat nie posiadałam, więc użyłam zwykłego cukru)
- 3 średnie jajka
- 175 g miękkiego masła
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g truskawek (w oryginale - śliwki)
Zmiksować ser, 1 jajko, 3 łyżki cukru i ziarenka wyskrobane z laski wanilii na gładką masę.
W drugim naczyniu zmiksować masło z 175 g cukru, następnie wbić 3 jajka, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszać aż masa stanie się gładka i kremowa.
Forme 28x18 cm wyłożyć papierem do pieczenia (
piekłam z półtorej porcji w tortownicy 24 cm). Połowę ciasta wlać do formy, na nią połowę masy sernikowej i połowę truskawek. Powtórzyć - ciasto, masa serowa i truskawki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 40-45 minut.