Krajanka owsiankowa ze śliwką i jabłkiem

14 lis 2010

Krajanka owsiankowa ze śliwką i jabłkiem to nic innego, jak jedna wielka pyszna i sycąca upieczona owsianka. Pomimo braku mąki doskonale się kroi i idealnie smakuje na leniwe śniadania :)

Krajanka owsiankowa z suszonymi śliwkami i jabłkami

Źródło przepisu: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciasto_owsiankowe
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych (polecam górskie, raczej nie błyskawiczne)
  • 3 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka posiekanych suszonych śliwek (lub innych, dowolnych bakalii)
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jabłko, obrane i pokrojone w plasterki
W misce wymieszać płatki, sól, cukier, zalać ciepłym mlekiem i odstawić na 15-20 minut. Dodać suszoną śliwkę i roztrzepane jajka i całość wymieszać. Masę wylać do natłuszczonej małej blaszki i na wierzch powykładać plasterki jabłek. Piec w 170 stopniach przez 35-40 minut (do zrumienienia). Po ostygnięciu pokroić na kwadraciki.

8 komentarze:

Majana pisze...

Jak pysznie wygląda, mniam:) Zjadłabym taką na śniadanko:)

Gosia pisze...

Kolejny bezmączny wypiek do wypróbowania :)

Agata pisze...

Zdrowe i pyzne. Idealne na drugie sniadanie do szkoły czy pracy

Atria C. pisze...

Fajne, takie esencjonalne i wsam raz na drugie śniadanie:) I wydaje się zdrowe;)

magda k. pisze...

kojarzy mi się bardzo zdrowo i smacznie :) chętnie bym się poczęstowała

asieja pisze...

piekłam ciasteczka bardzo podobne w składzie. były przepyszne, zjadałam z mlekiem nieprzyzwoite ich ilości. chyba muszę wrócic do tego przepisu.

Eff pisze...

Pysznie, zdrowo i kolorowo :)

Kaś pisze...

ciacho bez mąki od razu przykuwa moją uwagę :) ale mam takie pytanie: nie jestem w stanie przełknąć suszonych owoców, myślisz, że można je czymś zastąpić? albo może zwiększyć ilość płatków?