Ciasto z truskawkami i ptasim mleczkiem

6 lis 2010

To ciasto pachnie i smakuje jak intensywnie truskawkowe ptasie mleczko. To powinna być wystarczająca zachęta do jego upieczenia :)

Ciasto z truskawkami i ptasim mleczkiem

  • 300 g mąki
  • 200 g jasnobrązowego cukru muscovado
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 saszetka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki mleka
  • ok. 400 g truskawek (zamrożonych nie rozmrażać)
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią do uzyskania puszystej masy. Wbijać pojedynczo jajka cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy mieszając tylko do połączenia składników. Dodać 2 łyżki mleka i całość wymieszać. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 24 cm i na wierzch wyłożyć truskawki. Zalać masą z ptasiego mleczka:

Masa z ptasiego mleczka:
  • 250 g ptasiego mleczka o dowolnym smaku
  • 2 łyżki melasy
  • 30 g miękkiego masłą
  • 1 jajko
Ptasie mleczko włożyć do miseczki i wstawić do mikrofali. Podgrzewać do zmiękczenia. Wyjać z mikfrofali i dodać resztę składników, dokładnie zmiksować. Wylać na truskawki.
Piec w 180 stopniach przez 70-80 minut (po ok. 50 minutach przykryć folią aluminiową, by się nie spaliło).

8 komentarze:

cukrowa wróżka pisze...

oooooooch, truskawki! tęsknię za ich zapachem, a za smakiem tym bardziej..

Gosia pisze...

Świetny pomysł z dodaniem ptasiego mleczka :)

Karmel-itka pisze...

ptasie mleczko? o...
porywam taki rozpustny kawałek!

aga pisze...

ale ciacho!!! wyglada cudnie, a dodatek ptasiego mleczka bardzo mnie ciekawi:)

Majana pisze...

Świetne to ciasto! Ślinka cieknie na sam widok i nazwę:)

Kaś pisze...

pięknie się prezentuje. dodatek ptasiego mleczka urzekł i mnie

Arvén pisze...

Masa z ptasiego mleczka! Obłęd!
Obawiam się, że prędzej niż ze świeżymi truskawkami go nie zrobię...ale już czuję, że zakorzenia się w mojej pamięci...;)

Waniliowa Chmurka pisze...

Uhuhuu ale połączenie smaków:)