Ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą

27 lis 2010

O tej porze roku kuchnia koniecznie musi pachnieć korzennymi przyprawami. Kardamon, imbir, goździki. I cynamon, który jest głównym bohaterem tego ciasta, a obok niego - pijana żurawina i rodzynki. Polecam na śniegowy dzień.

Ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą


Przepis z White Plate http://whiteplate.blogspot.com/2008/11/inspiracje-czerpi-z.html; podaję z moimi zmianami

Ciasto:
  • 125 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g kajmaku
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki mleka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 50 g rodzynek
Dzień przed pieczeniem zalać żurawinę i rodzynki alkoholem i odstawić do zmiękczenia (użyłam domowej nalewki aroniowo-kardamonowej).
Kwadratową formę o boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Miękkie masło i cukier utrzeć na białą, puszystą masę. Dodać żółtka i jajka, miksować. Dodać kajmak i znów zmiksować. Wmieszać odsączone rodzynki i żurawinę oraz na przemian - mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz mleko. Masę wlać do formy.

Beza:
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż składniki dokładnie się połączą (2-3 minuty).
Bezę wyłożyć na ciasto.

Kruszonka:
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 100 g płatków migdałowych
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać. Posypać bezę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec przez 45 minut. Studzić w piekaniku z uchylonymi drzwiczkami.

Przepis dodaję do akcji: Korzenny tydzień

7 komentarze:

Majana pisze...

Mniam, to ciasto jest pyszne :) Robiłam je w zeszłym roku z okazji Korzennego Tygodnia:)
Pysznosci:)
Pozdrowienia.

Karmel-itka pisze...

mmm... zapowiada się niezwykle apetycznie ;]
ta beza chrupiąca...

ptasia pisze...

Śliczne serca Ci wyszły, i bardzo apetycznie zrumieniona kruszonka.

aga pisze...

mmm... zapowiada sie pyszne ciacho:) beza i kruszonka, to brzmi bardzo smakowicie:)

myniolinka pisze...

rzeczywiście o tej porze roku MUSI pachnieć korzennie :)

Anonimowy pisze...

Pysznie!!! Jestem zachwycona, muszę spróbować :)

chanya13 pisze...

Już czuję ten zapach - zapowiada się smakowicie, muszę wypróbować.