Owsiana krajanka z kajmakiem

1 paź 2010

Kajmakowych smakołyków ciąg dalszy :) Ta krajanka to dobry sposób na utylizację zapasów płatków owsianych. Szybka w przygotowaniu i moża zaopatrzyć ją w swoje ulubione dodatki. Ja użyłam suszonej żurawiny, czekolady, rodzynek i pokruszonych wafelków. Było pysznie!

Owsiana krajanka z kajmakiem

Przepis z: http://mojewypieki.blox.pl/2008/05/Krajanka-owsiankowo-karmelowo-czekoladowo.html
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 250 g stopionego masła
  • 1 szklanka ciemnobrązowego cukru muscovado
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 550 g kajmaku
  • ulubione dodatki (np. bakalie, orzechy itp.)
Mąkę, płatki, cukier i sodę wymieszać. Zalać masłem i wymieszać. Podzielić mieszankę na 2 części. Jedną częścią wylepić spód blachy (moja miała wymiary 25x35 cm). Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Na gorący spód wysypać dodatki, następnie zalać kajmakiem (jeśli ciężko się go rozsmarowuje podgrzać w garnuszku z 1-2 łyżkami mleka) i posypać drugą częścią mieszanki. Piec 20 minut w 180 stopniach. Po całkowitym wystudzeniu pokroić ostrym nożem na kwadraty.

5 komentarze:

aga pisze...

porywam kilka kawalkow tej pysznosci, mniam:)

cukrowa wróżka pisze...

chrup, chrup! :) ile kajmaku kochanego!<3

Majana pisze...

Mniam,mniam, to jest pyszne!:))

Karmel-itka pisze...

niczym batoniki owsiane. urocze.

Asia pisze...

Bardzo apetycznie wyglądają z masą kajmakową. Podobają mi się :)