W końcu, dotrwałam. Kiedy wszyscy się wczasowali, opalali,odpoczywali, ja przez całe lato dzień w dzień chodziłam do pracy. Ale nadszedł ten dzień! Jutro wyjeżdżam i to ja będę wczasować, opalać i odpoczywać. Oraz pić rakiję, figową na przykład :) Na podróż zabieram muffinki low-fat z brzoskwiniami. Do zobaczenia za 2 tygodnie!
Niskokaloryczne muffiny z brzoskwiniami
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szklanki pokrojonych brzoskwiń
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%, lub - jogurtu waniliowego bądź brzoskwiniowego
- 1/3 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
W drugiej misce wymieszać śmietanę/jogurt, mus jabłkowy, jajko i ekstrakty.
Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać (niezbyt długo). Wmieszać brzoskwinie. Ciasto przekładać do foremki do muffinek (wierzch można posypać cukrem cynamonowym) i piec 20-25 minut w 190 stopniach.
7 komentarze:
Takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
Pyszne muffinki zrobiłaś na wyjazd. :) Zyczę Ci fantastycznego urlopu! Wypoczywaj!:))
teraz tobie to dobrze.. miłe, smaczne rozpoczęcie urlopu! :)
Zapowiadają się smakowicie... Kocham muffiny! Pozdrawiam!
w wersji light? hmm... okay, ja dietom mówię nie, ale... taka wersja naprawdę mi się spodobała ;] mniam!
Życzymy udanego wypoczynku!:) Muffinki już w najbliższym czasie zagoszczą na naszym stole:)
bardzo smacznie wyglądają !
Zapraszam cie serdecznie do mojego konkursu :)
http://smakuje.blox.pl/2010/09/Wloskie-grissini-i-KONKURS.html
Prześlij komentarz