Jak to mówią - wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej. Po naładowaniu akumulatorów słońcem, a żołądka świeżymi owocami morza, któymi żywiłam się non-stop przez 10 dni, wracam i piekę ciasto ze śliwkami, czyli kwintesencję polskiej jesieni.
Cynamonowe ciasto ze śliwkami i chrupiąca bezą
Inspirowane przepisem z White Plate: http://whiteplate.blogspot.com/2008/11/inspiracje-czerpi-z.html
- 125 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2/3 szklanki mleka
- 400 g śliwek
Beza:
- 2 białka
- 1/2 szklanki miałkego cukru
Masło i cukier zmiksować na białą, puszystą masę. Dodawać kolejno żółtka oraz jajko. Następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem oraz mleko. Ciasto wlać do formy (np. kwadratowej o boku 23 cm). Wyłożyć przepołowione śliwki (skórką do dołu). Przygotować bezę: Białka ubić aż zaczną tężeć (nie na sztywno), powoli dodawać cukier i ubijać do połączenia. Bezę wyłożyć na śliwki. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec przez 45 minut.
7 komentarze:
Rewelacyjne. Ogromnie lubię takie ciasta.
Pozdrawiam! :)
Robiłam to ciacho w zeszłym roku,było pyszne!:) Twoje wygląda przepsznie.
Pozdrowienia:)
Wersja, z której czerpałaś inspirację jest fajna, ale mnie stanowczo bardziej pasuje Twoja. Śliwki, beza... to po prostu musi być pyszne! Przepis zapisuję do wypróbowania:) Pzdr Aniado
można tęsknić za tym latem, ale przyznaję , że to smaczna kwintesencja jesieni. :)
sliwki i beza i cynamon, to smaki ktore bardzo mi odpowiadaja:) ciasto wyglada przepysznie:)
bardzo apetycznie wygląda !
Kupiłam śliwki wreszcie.Może coś upiekę sliwkowego, bo Twoje tak mnie nakręciło...
Prześlij komentarz