Cynamonowe ciasto ze śliwkami i chrupiącą bezą

15 wrz 2010

Jak to mówią - wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej. Po naładowaniu akumulatorów słońcem, a żołądka świeżymi owocami morza, któymi żywiłam się non-stop przez 10 dni, wracam i piekę ciasto ze śliwkami, czyli kwintesencję polskiej jesieni.

Cynamonowe ciasto ze śliwkami i chrupiąca bezą

Inspirowane przepisem z White Plate: http://whiteplate.blogspot.com/2008/11/inspiracje-czerpi-z.html
  • 125 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki mleka
  • 400 g śliwek
Beza:
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki miałkego cukru
Masło i cukier zmiksować na białą, puszystą masę. Dodawać kolejno żółtka oraz jajko. Następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem oraz mleko. Ciasto wlać do formy (np. kwadratowej o boku 23 cm). Wyłożyć przepołowione śliwki (skórką do dołu). Przygotować bezę: Białka ubić aż zaczną tężeć (nie na sztywno), powoli dodawać cukier i ubijać do połączenia. Bezę wyłożyć na śliwki. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 165 stopni i piec przez 45 minut.

7 komentarze:

Anonimowy pisze...

Rewelacyjne. Ogromnie lubię takie ciasta.

Pozdrawiam! :)

Majana pisze...

Robiłam to ciacho w zeszłym roku,było pyszne!:) Twoje wygląda przepsznie.
Pozdrowienia:)

Anonimowy pisze...

Wersja, z której czerpałaś inspirację jest fajna, ale mnie stanowczo bardziej pasuje Twoja. Śliwki, beza... to po prostu musi być pyszne! Przepis zapisuję do wypróbowania:) Pzdr Aniado

cukrowa wróżka pisze...

można tęsknić za tym latem, ale przyznaję , że to smaczna kwintesencja jesieni. :)

aga pisze...

sliwki i beza i cynamon, to smaki ktore bardzo mi odpowiadaja:) ciasto wyglada przepysznie:)

dorota20w pisze...

bardzo apetycznie wygląda !

Amber pisze...

Kupiłam śliwki wreszcie.Może coś upiekę sliwkowego, bo Twoje tak mnie nakręciło...