Mus malinowy z bananami w karmelu

1 sie 2010

Mamy pełnię lata, trzeba więc maksymalnie wykorzystywać jego owoce. O tej porze roku chęci do majstrowania w rozgrzanym, gorącym piekarniku są jakby mniejsze. Przygotowuje więc desery z wszystkimi owocowymi wariacjami na jakie pozwala mi wyobraźnia.

Mus malinowy z bananami w karmelu

Przepis na mus pochodzi z tej strony: http://www.easy-french-food.com/strawberry-mousse-recipe.html
  • 400 g malin
  • sok z połowy cytryny
  • pół filiżanki cukru
  • pół filiżanki śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 4 białka jaj
  • szczypta soli
  • 1 duży banan, pokrojony w cienkie plasterki
  • 3 łyżki masła
  • 3-4 łyżki cukru
Zmiksować maliny z sokiem z cytryny i cukrem aż powstanie malinowe puree. Ubić śmietanę na sztywno. Powoli dodawać ją do malinowego puree delikatnie mieszając. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Nadebrać jedną filiżankę ubitych białek i wmieszać je w malinowo-śmietankowe puree, które następnie wymieszać delikatnie z pozostałymi białkami. Przełożyć mus do szklaneczek.
Przygotować karmel: masło roztopić w rondelku z grubym dnem. Wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu mieszając. Uważać, żeby nie przypalić. Wrzucić pokrojone banany. Chwilę potrzymać je w rondelku i mieszankę bananowo-karmelową wyłożyć na mus malinowy.

9 komentarze:

Anonimowy pisze...

Cudnie wyglądają te szklaneczki!

Paula pisze...

banany w karmelu... brzmi pysznie :)

viridianka pisze...

mniami! piękny deserek!

Arvén pisze...

Mmmm, uwielbiam banany w karmelu! A z truskawkowym musem to już w ogóle kulinarny odlot..

Ewa pisze...

O jak pysznie, cudooowny deser :)

Majana pisze...

Oj, jakie one cudowne! Cóż za pyszny deserek:) Poproszę taką ładną pełną szklaneczke:-)

aga pisze...

pycha deserek:)

asieja pisze...

słodkie owocowe desery w skzlankach są moimi ulubionymi

Asia pisze...

podoba mi się, maliny plus banany i jeszcze w karmelu. tak bananów nie jadlam.