Jedne z ulubionych ciasteczek, prawdziwe comfort food. Maślane, kruche, domowe. To co, że nierówne i trochę krzywe. Wykorzystałam do nich 2 rodzaje dżemów - rabarbarowy (mój ulubiony) i pomidorowy.
Maślane ciasteczka z dżemem (pomidorowym i rabarbarowym)
Przepis pochodzi z tej strony: http://allrecipes.com//Recipe/jam-filled-butter-cookies/Detail.aspx
- 170 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 2 żółtka
- 220 g mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- dżem (użyłam dżemu pomidorowego oraz rabarbarowego)
Ubić masło z cukrem. Dodać żółtka i zmiksować. Dodawać partiami mąkę mieszając. Formować z ciasta kuleczki, wykładać na blachę, spłaszczać (jeśli ciężko jest uformować kuleczki bo ciasto jest zbyt miękkie - włożyć je do lodówki na 15-20 minut). W środku każdego ciasteczka zrobić zagłębienie i wyłożyć w nie 1/2 łyżeczki dżemu. Piec 8-10 minut aż do zezłocenia (ja przed pieczeniem posypałam niektóre ciasteczka brązowym cukrem, stąd te brązowe obwódki :) ).
Przed pieczeniem:
Po pieczeniu:
7 komentarze:
Śliczniutkie są te ciasteczka! :)
Zaciekawił mnie dżem pomidorowy, nigdy nie jadłam.
Pozdrowienia:)
takie nierówne są najlepsze - bo kojarzą się z domem i dzieciństwem :) a dżem pomidorowy również i mnie bardzo zaciekawił :)
Lubię bardzo, bardzo lubię.
Domowe, pyszne, kolorowe- czego chcieć więcej?
popieram słowa wen-ja. Nierówno znaczy domowo :) Ważne że smakują ;)
Olciaky - zgadzam się. czego więcej chciec? niczego! sa urocze te ciasteczka.
Dżem pomidorowy? Intrygująco!
śliczne są :) i jakie kolorowe
Prześlij komentarz