Maślane ciasteczka z dżemem

28 sie 2010

Jedne z ulubionych ciasteczek, prawdziwe comfort food. Maślane, kruche, domowe. To co, że nierówne i trochę krzywe. Wykorzystałam do nich 2 rodzaje dżemów - rabarbarowy (mój ulubiony) i pomidorowy.

Maślane ciasteczka z dżemem (pomidorowym i rabarbarowym)

Przepis pochodzi z tej strony: http://allrecipes.com//Recipe/jam-filled-butter-cookies/Detail.aspx
  • 170 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka
  • 220 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • dżem (użyłam dżemu pomidorowego oraz rabarbarowego)
Ubić masło z cukrem. Dodać żółtka i zmiksować. Dodawać partiami mąkę mieszając. Formować z ciasta kuleczki, wykładać na blachę, spłaszczać (jeśli ciężko jest uformować kuleczki bo ciasto jest zbyt miękkie - włożyć je do lodówki na 15-20 minut). W środku każdego ciasteczka zrobić zagłębienie i wyłożyć w nie 1/2 łyżeczki dżemu. Piec 8-10 minut aż do zezłocenia (ja przed pieczeniem posypałam niektóre ciasteczka brązowym cukrem, stąd te brązowe obwódki :) ).

Przed pieczeniem:


Po pieczeniu:

7 komentarze:

Majana pisze...

Śliczniutkie są te ciasteczka! :)
Zaciekawił mnie dżem pomidorowy, nigdy nie jadłam.
Pozdrowienia:)

wen-ja pisze...

takie nierówne są najlepsze - bo kojarzą się z domem i dzieciństwem :) a dżem pomidorowy również i mnie bardzo zaciekawił :)

Waniliowa Chmurka pisze...

Lubię bardzo, bardzo lubię.
Domowe, pyszne, kolorowe- czego chcieć więcej?

milk_chocolate84 pisze...

popieram słowa wen-ja. Nierówno znaczy domowo :) Ważne że smakują ;)

Karmel-itka pisze...

Olciaky - zgadzam się. czego więcej chciec? niczego! sa urocze te ciasteczka.

Anonimowy pisze...

Dżem pomidorowy? Intrygująco!

Ola pisze...

śliczne są :) i jakie kolorowe