Budyń zapiekany z owocami

3 cze 2010

Świetny pomysł na szybki deser. Owoce mogą być dowolne, ja zapiekłam banany i jabłka, ale pyszne zapewne będą też wiśnie (jak proponuje Dorota z Moich Wypieków). Wyobrażam sobie też jagody lub truskawki.. Ile owoców tyle okazji do zrobienia tego deseru :)

Budyń zapiekany z owocami

Przepis z: http://mojewypieki.blox.pl/2010/01/Budyn-zapiekany-z-wisniami.html
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstratku z wanilii
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 szklanki gorącego mleka
  • 2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
  • dowolne owoce
Owoce pokroić, podzielić między ramekiny (5-6 małych ramekinów lub 1 duży jak u mnie). Jajka zmiksować z wanilią, proszkiem budyniowym i cukrem. Dodać gorące mleko (stopniowo) i zmiksować. Przelać miksturę do ramekinów i zapiekać w 160 stopniach przez 25 minut. Oprószyć czym kto lubi (ja użyłam pokruszonych ciasteczek bebe). Podawać ciepłe lub wystudzone.

8 komentarze:

Anonimowy pisze...

Świetny pomysł na nagły słodyczowy głód. ;)

Pozdrawiam!

gosiaa99 pisze...

NIgdy nie robiłam budyniu zapiekanego..ach wiem wstyd ale tylko ja lubie budyn u mnie w domu :( Okropne..ale chętnie zjadłabym porcyjke;)

Izabela pisze...

super pomysł , a można by uzyć takiego budyniu z torebki? jak myślisz??
pozdrawiam

Paula pisze...

ciekawe i jak pysznie wygląda!

wiosenka27 pisze...

Świetny deser:)

majka pisze...

Latwy i smaczny. To lubie. Koniecznie z duza iloscia owocow :)

asieja pisze...

ciepłe.. cudowne.

Marta pisze...

Iso, pewnie, że można, ale taki jest lepszy :)
Pozdrawiam serdecznie wszystkich :)