Babka piernikowa na melasie

12 maj 2010

Wspominałam niedawno, że mam ostatnią ochotę na wypieki korzenne, piernikowe, bożonarodzeniowe. Nie opieram się więc tej ochocie, tylko piekę cuda takie jak babka piernikowa na melasie.

Babka piernikowa na melasie

Przepis pochodzi z Moich Wypieków, ja go trochę zmodyfikowałam; http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Babka-piernikowa.html
  • pół szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • pół szklanki melasy
  • 125 g masła
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki)
  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • pół szklanki ziaren sezamu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 4 nasionka kardamonu, rozgniecione
  • 3 jajka
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni (3-4 minuty). W garnuszku umieścić cukier, mleko, melasę, masło i kawę, gotować mieszając do rozpuszczenia się składników. Zostawić do wystygnięcia.
Do masy dodać mąkę z sodą, przyprawy, orzechy, sezam, zmiksować. Dodawać po 1 żółtku i miksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartej (piekłam w keksówce 16cm/8cm). Piec w 170 stopniach przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).

3 komentarze:

Paula pisze...

mmm ten dodatek melasy musi być bardzo aromatyczny! :)

gosiaa99 pisze...

A ja piernik nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam;/
Smak melasy dosłownie uwilebiam!:) W ciastach a ostatnio polubiłąm też w chlebie:)

asieja pisze...

mnie korzenne smaki nie kojarzą się tylko ze świętami. na każdą okazję i bez niej są pyszne :-)