Baba wielkanocna

30 mar 2010

Wszyscy pieką baby, piekę i ja :)

Baba wielkanocna

Przepis pochodzi z: http://www.dobrakuchnia.com/content/view/618/81/

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g rodzynek
  • skórka otarta z pomarańczy (ja użyłam kandyzowaną skórkę limonki)
  • szczypta soli
Rodzynki moczyć przez pół godziny w ciepłej wodzie lub mleku. Do miski wkruszyć drożdże, zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem i dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Żóltka utrzeć do białości z cukrem i szczyptą soli. Dodać do rozczyny. Wsypać także resztę mąki i wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od ręki. Pod koniec wyrabiania wlać stopione i ostudzone masło i wyrabiać dalej, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę-półtorej (aż do podwojenia objętości). Ciasto ponownie krótko wyrobić, wmieszać bakalie. Wyłożyć je do formy wysmarowanej tłuszczem (piekłam w tortownicy z kominem, średnica 23 cm), przykryć i odstawić na około 1 godzinę. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić wyrośnięte ciasto do piekarnika i piec około 50 minut. Po upieczeniu można polać lukrem (ja lukru nie cierpię, więc pominęłam ten etap).

1 komentarze:

viridianka pisze...

ta baba jest taka wysoooka że ledwo króliczka widać ;]