Muffiny dla fanatyków

27 lut 2010

Trzeba naprawdę kochać masło orzechowe i snickersy, żeby polubić te muffinki. Niesamowicie intensywne w smaku, chyba najlepsze muffinki jakie dotąd jadłam.

Muffiny ze snickersami i masłem orzechowym

Znalezione na Moich Wypiekach http://mojewypieki.blox.pl/2007/10/Muffiny-ze-snikersami-i-maslem-orzechowym.html
  • 250 g mąki
  • 5 łyżek drobnego cukru (użyłam jasnobrązowego muscovado)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 160 g (około 6-7 łyżek) masła orzechowe crunchy (z kawałkami orzeszków)
  • 60 g stopionego masła
  • 175 ml mleka
  • 1 jajko, rozkłócone
  • 3 Snickersy, pokrojone
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i solą. Dodać masło orzechowe i wymieszać palcami aż do utworzenia się kruszonki. W drugim naczyniu połączyć masło, mleko i jajko. Składniki płynne dodać do suchych i wsypać pokrojone batoniki. Wykładać ciasto do papilotek, piec w 200 stopniach przez 20-25 minut (z przepisu wychodzi 12 muffinek). Wierzch można posypać ziarenkami czy orzeszkami.

2 komentarze:

wiosenka27 pisze...

Brzmi niezwykle interesująco:)

cukrowa wróżka pisze...

teraz wszędzie widzę to masło orzechowe w wypiekach. Nic , tylko do sklepu i piec, bo uwielbiam je. :]