Bułeczki z wieśniakiem :)

12 sty 2010

Kto ma smaka na bułeczki niech szybko piecze je z tego przepisu! Wychodzą wspaniałe - mięciutkie, puszyste, kusząco pachnące. Do jedzenia na słodko z powidłami, ale też z wędliną, a właściwie to można je pałaszować same, bez obkładu. Polecam!

Bułeczki z twarożkiem wiejskim

Przepis znaleziony na Moich Wypiekach: http://mojwypieki.blox.pl/2009/01/Buleczki-pszenne-z-twarozkiem-wiejskim.html

Składniki na około 15 bułeczek; ja robiłam z połowy porcji i wyszło mi 7.

  • 2 paczki drożdży instant (po 7 g każda) bądź 28 g świeżych
  • pół szklanki ciepłej wody (nie gorącej)
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 300 g twarożku wiejskiego (ok. 300 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej zwykłej
  • do posmarowania 1 jajko roztrzepane z odrobiną mleka, a do posypania mak, otręby, ziarenka słonecznika itp.

Rozczynić drożdże w ciepłej wodzie. Dodać cukier i odstawić na 5 minut, az drożdże się spienią. Dodać masło, sól, twarożek wiejski (wcześniej zmiksowany, by zlikwidować grudki), jajka, mąki. Wyrabiać dokładnie aż do powstania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie - półtorej godziny). Po tym czasie formować bułeczki (70-80 gramowe). Wyłożyć je na blaszce oprószonej mąką (w dość dużych odstępach), przykryć i odstawić na 30-45 minut (do podwojenia objętości). Bezpośrednio przed pieczeniam posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem, posypać makiem, otrębami lub innymi ziarenkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut (aż się ładnie zarumienią).

2 komentarze:

cukrowa wróżka pisze...

serek wiejski to cudna rzecz. ja chciałabym wypróbować ciasteczka na jego bazie. :]

gosiaa99 pisze...

Wspaniały bułęczki! Musze koniecznie wyprbowac ;)