Babka marmurkowa..

9 gru 2009

... czyli 3 w 1: pysznie, szybko i puszyście!!! Naprawdę puszyście!

Babka marmurkowa

Przepis znaleziony w domowym kajeciku.

  • 300 g mąki
  • 200 g cukru
  • 5 jaj (białka i żółtka osobno)
  • 120 ml oleju
  • 120 ml wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • cukier z prawdziwą wanilią

Zmiksować olej, wodę i cukier. Dodawać po 1 żółtku ciągle miksując. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto podzielić na 2 części - do 1 dodać ekstrakt i cukier waniliowy a do drugiej kakao. Przełożyć masę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (piekłam w tortownicy z kominikiem, o średnicy 23 cm) - na zmianę część jasną i ciemną. Porobić widelcem esy-floresy. Piec w 180 stopniach przez około 45-50 minut (sprawdzić patyczkiem). Wystudzoną babkę polałam polewą czekoladową.

2 komentarze:

Konsti pisze...

Nie ma to jak przepisy z kajecika:) A ciasto: jedno z moich ulubionych, chetnie wpadlabym na kawke i na kawalek babki...:)
Pozdrawiam.

Marta pisze...

zapraszam więc serdecznie! Wprawdzie nie został już ani kawalindek, ale chętnie upiekę jeszcze raz :)