Zapachniało dziś Świętami..

19 lis 2009

..a to za sprawą piernikowych biscotti. Ich zapach wypełnił każdy kąt i przypominał o tym, że już za miesiąc będę dekorować choinkę i pakować prezenty, którymi z powodzeniem mogą stać się te pyszne sucharki. Proponuję więc zaparzyć kawę, wziąć do ręki biscotti i zastanawiać się co komu sprezentować na Święta..

Piernikowe biscotti

Oryginalny przepis Dorotus76 znajduje się tu: http://mojewypieki.blox.pl/2009/11/Piernikowe-biscotti.html. Ja wprowadziłam kilka modyfikacji.

Składniki na 1 chlebek (ok. 14 biscotti).

  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 1 szklanka i 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • pół szklanki ciemnego brązowego cukru (dałam muscovado)
  • garść posiekanej suszonej moreli
  • garść posiekanej suszonej śliwki
  • garść suszonej żurawiny
  • 3 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy i gryczany)
  • 1 łyżeczka zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej

W misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, cukier i przyprawy. W drugiej misce wymieszać jajko z miodem. Dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Wsypać morele, śliwki i żurawinę, wymieszać. Rękami obsypanymi mąką uformować z masy płaski chlebek i ułożyć go na blaszce wysypanej mąką. Piec 30 minut w 180 stopniach (wierzch powinien lekko popękać). Wyjąć i odstawić na 10 minut do wystygnięcia. Nożem z piłką pokroić chlebek na 1 cm kromeczki (skośnie). Ułożyć je płasko na blaszce i piec 10-15 minut w 180 stopniach (w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę). Wystudzić na kratce.

0 komentarze: