Sernikobrownies z malinami

7 lis 2009

Myślę, że nie trzeba nic więcej dodawać, wystarczą 3 słowa: sernik, czekolada, maliny.

Sernikobrownies z malinami

Przepis Nigelli, przetłumaczony przez Liskę; http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15459&hl=sernik; (28 stron komentarzy mówi samo za siebie)

MASA BROWNIES:

  • 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru (daję mniej)
  • 100 g mąki
  • 3 jajka

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i nadal ucierać. Dodać czekoladę ciągle miksując. Na koniec dodać mąkę. Połowę ciasta wyłożyć do tortownicy (u mnie o średnicy 23 cm) wysmarowanej tłuszczem. Drugą połowę odstawić.

MASA SEROWA:

  • 500 g kremowego sera
  • 2 jajka
  • 170 g cukru pudru (daję mniej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ser utrzeć z cukrem, jajkami i ekstraktem. Wylać na ciasto czekoladowe i na sam wierzch wyłozyć drugą połowę ciasta brownies (jest gęste, dlatego polecam najpierw przygotować masę serową, aby ciasto brownies nie zdążyło zbytnio zgęstnieć i lepiej się wykładało). Górę posypać 200 g malin i piec godzinę w 170 stopniach. Wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki.

0 komentarze: