Babka z letalną dawką wanilii

17 lis 2009

Puszyste, błyskawiczne w przygotowaniu, zawsze się udają i każdemu smakują. O kim (a raczej o czym) mowa? O babkach oczywiście! Zaraz za sernikami to moje ulubione wypieki. Cenię prostotę, a babki, pozbawione mas, polew, galaretek, posypek itp., to jej kwintesencja. Ta babka - piaskowa, z pyszną, potrójną dawką wanilii. Jedna z moich ulubionych. Polecam!

Babka piaskowa z letalną dawką wanilii

Troszkę zmodyfikowany przepis Agnieszki z Kuchni na Atlantykiem: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2009/04/babka-z-letalna-dawka-wanilii.html

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią (używam Kotanyi)
  • 200 g stopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki
  • 100 g budyniu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka utrzeć z solą i cukrami na puszystą masę. Dodawać powoli masło i ekstrakt waniliowy i nadal ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia, wymieszać na niskich obrotach miksera (lub łyżką). Wyłozyć do natłuszczonej formy na babkę z kominkiem, o średnicy 23 cm (piekłam z połowy porcji w keksówce 16 cm x 8 cm). Piec w 170 stopniach 45-50 minut (sprawdzić patyczkiem).

3 komentarze:

eklerek pisze...

musi być pyszna.. taka waniliowa! :D

Marta pisze...

Tak, jest zabójczo waniliowa i zabójczo pyszna! Pozdrawiam:)

Cezonia pisze...

O z wanilią musi byc pychota!