Samotna drożdżówka ze śliwką

15 paź 2009

A dlaczego samotna? Ano dlatego, ze cała reszta została pochłonięta w mgnieniu oka. Taki jest właśnie los słodyczy w mojej rodzinie :)

Drożdżówki ze śliwkami

Przepis pochodzi z kolejnego mojego ulubionego bloga - gotowaniecieszy.blox.pl

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 90 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 opakowania suchych drożdży (14 g)
  • szczypta soli
  • pół kilograma śliwek
  • 3 łyżki cukru (dałam brązowy)

Mleko podgrzać z miodem i cukrem. Mieszać aż dokładnie się połączą. Zostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z drożdżami i solą, dolać letnie mleko. Wbić jajka i miękkie masło. Zagnieść dość luźne ciasto. Oprószyć ciasto mąką, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę.

Uformować kulki (ok. 60 gramowe), ułożyć je na blaszce. Odstawić na około 20 minut. Przy pomocy dnia szklanki zanurzonym w mące zrobić w kulkach zagłębienia i ułożyć w nich śliwki. Posypać cukrem.

Piec w 200 stopniach około 20 minut.

0 komentarze: