Pierniczki: prolog

22 paź 2009

Czas tak szybko płynie, ani się nie obejrzę w jedną stronę a będę zajadać rogale marcińskie a w druga stronę nawet nie zdążę się zacząć oglądać aż nadejdzie czas pierników, pierniczków i pierniczeczków. Dlatego właśnie przedwczoraj zagniotłam ciasto na pierniczki. Mam nadzieję, ze wytrwam te przepisowe 6 tygodni jego lezakowania, bo jak na razie ciągle o nim myslę i mam ochotę JUŻ! ZARAZ! piec. No nic, trzeba ćwiczyć cierpliwość :)
Aha, zdjęcia nie będzie bo ciasto wygląda jak hmmmm.. nie powiem co, ale niezbyt korzystnie :) Zostanie obfotografowane za 6 tygodni.

Pierniczki "Aganiok"

Przepis znaleziony na blogu Bea w Kuchni http://www.beawkuchni.com/2009/10/pierniczkowe-lezakowanie.html ; znajduje się tez na forum Cin Cin http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=16796&hl=aganiok

  • pół kg miodu
  • 1 kg i 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 niepełne szklanki cukru (dałam mniej, około półtora szklanki)
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 3 płaskie łyzeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • szklanka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • pół szklanki rodzynek
  • szklanka siekanych orzechów włoskich (pominęłam)
  • całe opakowanie przyprawy do piernika (używam Kotanyi)

Miód, cukier i masło podgrzać w garnku o grubym dnie. Ciągle mieszając powoli podgrzewać az wszystkie składniki się połączą. Wtedy odstawić z gazu, dodać bakalie i przyprawy, wymieszać.

Do malaksera lub dużej miski wsypać większość mąki, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao i wszystko wymieszać. Dodać masę z miodu, cukru i masła (jeszcze ciepłą), ponownie wymieszać. Gdy masa będzie jednolita dodać pozostałą mąkę i dokładnie wymieszać.

Ciasto przykryć lnianą ściereczką i wykonać najtrudniejsze zadanie, czyli odstawić na około 6 tygodni w chłodne miejsce (u mnie leżakuje na balkonie). Powinno zmienić konsystencje na zwięzłą i twardą.

Po okresie lezakowania ciasto wałkować podsypując mąką, wykrawać pierniczki. Przed włożeniem ich do piekarnika smarować je jajkiem rozkłóconym z 2-3 łyżkami mleka. Piec w 160-170 stopniach około 10 minut (ale kontrolować - pierniczki wyjęte z piekarnika powinny mieć twardy brzeg ale miękki środek). Gdyby okazały się zbyt twarde po upieczeniu wrzucić je na kilka dni do puszki razem z cząstkami jabłek - zmiękną.

0 komentarze: