Ciasteczka owsiane z migdałami i michałkami

16 paź 2009

Odkąd połknęłam bakcyla pieczenia raczej nie kupuję słodyczy. Wolę sama coś upiec bo po pierwsze wiem co jem a po drugie sprawia mi to wielką frajdę (nie ma jak to wylizywanie surowego ciasta prosto z michy!). Michałkami jednak nigdy nie pogardzę. Kupuję je często a czasem wykorzystuję w wypiekach, tak jak w tych oto ciasteczkach owsianych. Smakowicie chrupiące. Apetycznie pachnące. Nic tylko wsuwać!:)

Ciasteczka owsiane z migdałami i michałkami

Inspirowane przepisem na ciasteczka owsiane z czekoladą i bananami z bloga zapraszamnaciasto.blox.pl


  • 60 g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g cukru brązowego
  • 60 g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • ¼ szklanki posiekanych migdałów obranych ze skórki
  • 2 michałki pokrojone cieniutko

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól, wymieszać. W drugiej misce utrzeć tłuszcz z cukrem, dodać jajko nadal miksując. Wmieszać mąkę, następnie płatki, migdały i michałki. Wymieszać (nie miksować).
Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 15-20 minut.

Z tej ilości składników wyszło mi 10 całkiem sporych ciasteczek.

0 komentarze: